Sunday, June 8, 2014

Eggplant rolls // Badimcan dürmələri

A quick and easy healthy recipe.

You will need:
-3 eggplants
-1 carrot
-1/2 cup of wallnuts
-2 cloves of garlic
-a bunch of parsley
-150 grams if sour cream
-salt

Instructions:

Wash the eggplants and cut lengthwise into 2 sm thick strips. Lay on a platter of one layer, sprinkle with salt, lay another layer, sprinkle salt and so on until all the strips of eggplants are done. Set aside for half an hour and prepare the filling.
In a separate bowls grate the carrots and garlic cloves, add mashed up wallnuts, sour cream, cut up parsley and salt to taste. 

DRY out the salted eggplants if excess water (this water is also very bitter, dON'T squeeze, just pat dry with a paper towel) fry them in a little olive oil on both sides and lay on a paper towel.  put one strip of fried eggplant down,put the filling on one end and roll. Stick a toothpick so that it stays in place. ENJOY

You are done👍 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Size lazimdir:
- 3 ədəd uzunsov badımcan
- 1 ədəd yerkökü
- 1/2 stəkan əzilmiş qoz
- 2 diş sarımsaq
- 1 dəstə cəfəri
- 150 qram xama
 
Hazırlanma qaydası:

Badımcanları uzunsov şəkildə 2 sm-lik qalınlıqda hissələrə doğrayırıq. Qaba bir lay düzürük, üzərindən duz səpirik, ikinci lay düzürük, duz sepirik ve belece badimcan qurtarana  qədər beləcə davam edirik. Yarım saatlıq qırağa qoyuruq. 

 İçlik hazirlayaq:

Rəndənin kiçik gözündən yerkökünü, sarımsağı keçirin və üzərinə doğranmış qoz, xamani, doğranmış cəfərini əlavə edin. Zövqə görə duzlayin. 

Badımcan laylarını mətbəx kağızı ilə artıq nəmi qurulayırıq, amma əzmirik və sıxmırıq. Zeytun yağında qızardırıq və təmiz mətbəx kagızı üzərinə yığırıq ki, artıq yağı çəkilsin.

Laylarin bir ucundan içlikdən bir=iki çay qaşığı yerəşdiririk və dürmələyirik. Diş çubuğu ilə bərkidib süfrəyə veririk.

Nuş olsun.

No comments:

Post a Comment